Christiansborg Slotskirke

København

Ole Drachmann var, som ansat hos Arkitekt Erik Møller, ansvarlig for restaureringen af Christiansborg slotskirke. Pinselørdag 1992 blev kirken ramt af en storbrand, sandsynligvis startet af en vildfaren nødraket fra pinsekarnevallet. Hele tagværket udbrændte. Kuplen styrtede ned i kirken og en del af inventaret blev ødelagt. Det blev en omfattende restaurering og genopbygning, da kirken skulle genskabes i overensstemmelse med dens historiske kontekst. Byggeriet strakte sig over 5 år med Slots og Ejendomsstyrelsen som bygherre.

Kirkerestaureringen åbnede op for arkitektoniske såvel som kulturhistoriske overvejelser. Skulle man blot genopføre bygningen som arkitekten C.F. Hansen havde opført den? Eller skulle den føres ind i det 20. årh.? Hvilke bevarings- og restaureringsprincipper skulle man lægge ned over projektet? I projektet gjorde man brug af både nye såvel som traditionelle metoder og byggeskikke. Ligeledes blev  glemte håndværk og metoder genfundet og anvendt i projektet for at bringe Christiansborg slotskirke tilbage med en imponerende arkitektur.

Christiansborg Slotskirke er genopbygget med respekt for den datidens byggeskik

Arkitektur og historie: Christiansborg Slotskirke blev tegnet af C.F. Hansen og bygget mellem 1813 og 1826. Kirken blev opført som et privat kapel for kongehuset. Restaureringen af kirken var et studie i C.F. Hansens arkitektoniske intentioner. Det siges, at den italienske renæssancearkitekt Vignolas kirke, S. Andrea in Via Flaminia i Rom, var inspirationen bag slotskirken. C.F. Hansen formåede at omdanne det oprindelige barokhus med krypt til et klassicistisk tempel ved at bevare kirkefacadens flade, søjlefront og kuppeloverdækning. Kirken blev indviet den 14. maj 1826 på 1000-årsdagen for kristendommens indførelse i Danmark. På denne måde placerede C.F. Hansen ikke kun slotskirken i en lang arkitekturhistorisk tradition, men også i en større kristen fortælling.

Sted

København, Danmark

Bygherre

Slots- og Ejendomsstyrelsen

Bevaringsstatus

Kirke

Type

Restaurering og genopbygning

År

1992-1997

Status

Udført

Omfang

105 000 000.- DKK

Foto

Jens Markus Lindhe

Relaterede projekter