Tornbladsinstitut sett från utsidan

Tornbladsinstitut

Lund

Tornbladsinstitut

Lund

Tornbladsinstituttets kulturhistorie og arkitektur

Tonbladsinstituttet også kaldet Embryologisk Institut, er opført i 1933-1934 af den svenske arkitekt Arnold Salamon-Sørensen. Tornbladsinstituttet blev skænket som en donation til Lunds Universitet af Hotelejer Hjalmar Tornblad. Hans gode ven professor Ivan Bromans havde igennem sit videnskabelige arbejde skabt en unik samling af menneske og dyre fostre. Det var Tornblads ønske, at man via hans donation kunne skabe de fysiske rammer, som kunne sikre samlingen for eftertiden. Donationen beløb sig på 100.000.- svenske kroner og gik både til opførelsen af Tornbladsinstituttet og dets indretning. Huset er opført i røde tegl og med mønstermurværk ved vindueslysningerne. På hovedfacaden ses et vindfang centralt placeret og over denne en altan med muret rækværk. På dette rækværk står, der med enkeltsiddende bogstaver direkte opsat på facaden, ”Tornblad – Institut”. Oprindeligt var huset opført med et fladt tag med et muret rækværk omkring. Taget var ydermere indrettet med en lille ottekantet bygning, samt bure til blandt anet at holde aber i. Det flade tag gav dog fugtproblemer da vand trængte ind. Dette udbedres i 1952 af Hänry Carlson, hvor det oprindelige flade tag udskiftes med det eksisterende sadeltag af tegl.

Tornbladsinstituttets kulturhistorie og arkitektur

Tonbladsinstituttet også kaldet Embryologisk Institut, er opført i 1933-1934 af den svenske arkitekt Arnold Salamon-Sørensen. Tornbladsinstituttet blev skænket som en donation til Lunds Universitet af Hotelejer Hjalmar Tornblad. Hans gode ven professor Ivan Bromans havde igennem sit videnskabelige arbejde skabt en unik samling af menneske og dyre fostre. Det var Tornblads ønske, at man via hans donation kunne skabe de fysiske rammer, som kunne sikre samlingen for eftertiden. Donationen beløb sig på 100.000.- svenske kroner og gik både til opførelsen af Tornbladsinstituttet og dets indretning. Huset er opført i røde tegl og med mønstermurværk ved vindueslysningerne. På hovedfacaden ses et vindfang centralt placeret og over denne en altan med muret rækværk. På dette rækværk står, der med enkeltsiddende bogstaver direkte opsat på facaden, ”Tornblad – Institut”. Oprindeligt var huset opført med et fladt tag med et muret rækværk omkring. Taget var ydermere indrettet med en lille ottekantet bygning, samt bure til blandt anet at holde aber i. Det flade tag gav dog fugtproblemer da vand trængte ind. Dette udbedres i 1952 af Hänry Carlson, hvor det oprindelige flade tag udskiftes med det eksisterende sadeltag af tegl.

Renovering og nyindretning af Tornbladsinstitut

Universitetet ønsker med istandsættelsen at åbne for brugen af bygningen samt at sikre samlingens kulturhistoriske værdier. I projektet indgår derfor en ny planløsning indrettet primært med kontor og møde faciliteter samt seminarierum. Alle tekniske installationer opgraderes, og rum i kælderen klima- og brandsikres yderligere til den embryologiske samling, så den også i fremtiden kan indgå i instituttets forskning. Dertil er bygningen blevet gjort tilgængelig og farvesat i harmoni med bygningens arkitektoniske udtryk og kulturhistorie.

Renovering og nyindretning af Tornbladsinstitut

Universitetet ønsker med istandsættelsen at åbne for brugen af bygningen samt at sikre samlingens kulturhistoriske værdier. I projektet indgår derfor en ny planløsning indrettet primært med kontor og møde faciliteter samt seminarierum. Alle tekniske installationer opgraderes, og rum i kælderen klima- og brandsikres yderligere til den embryologiske samling, så den også i fremtiden kan indgå i instituttets forskning. Dertil er bygningen blevet gjort tilgængelig og farvesat i harmoni med bygningens arkitektoniske udtryk og kulturhistorie.

StedTornbladinstitut, Sverige
BygherreLunds Universitet
TypeIstandsættelse og nyindretning
År2017-
StatusIgangværende
PlatsTornbladinstitut, Sverige
ByggherreLunds Universitet
TypeIstandsættelse og nyindretning
År2017-
StatusIgangværende
[contact_form]