Frederikskyrkan

Karlskrona

Frederikskyrkan i Karlskrona blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 1998. Mellem 2014 og 2018 blev kirken omfattende restaureret og transformeret af Drachmann Arkitekter. Restaureringen inkluderede reparation af overflader, hvor nyere limfarve blandt andet blev fjernet og derefter kalket. Det eksisterende kalkstensgulv blev midlertidigt fjernet og genetableret efter installation af gulvvarme. Kirkerestaureringen blev udført med stor respekt for de historiske materialer ved brug af holdbare materialer, der patinerer smukt hen over tid. 

Menighedsrådet ønskede at transformere Frederikskyrkan til en mere aktiv kirke. Drachmann Arkitekter har med sit arbejde skabt en multifunktionel kirke. Blandt andet er kirkerummets fleksibilitet øget ved at erstatte kirkebænkene med løse stole og skabe rum under pulpiturerne. Der er også blevet etableret universel adgang, nye toiletter og tekøkken i våbenhuset. Det sydlige pulpitur er blevet omdannet til kontorarbejdspladser, mens det nordlige pulpitur har fået det originale orgel tilbage med en ny facade.

Efter ombygningen blev Frederikskirken en multifunktionel kirke med plads til flere aktiviteter 

Arkitektur og historie: Trefaldighetskyrkan og Fredrikskyrkan er begge centralt placeret ved stortorvet i Karlskrona og regnes i dag som den klassiske romerske baroks fornemmeste monumenter i Sverige. Kirken blev bygget i barokstil for at fremvise Sverige som en stormagt. Barokkens stilideal symboliserede magt og står stadig som et monument for dette i dag. Fredrikskyrkan, tegnet af arkitekt Nicodemus Tessin den yngre, blev indviet i 1744. Kirken har gennemgået flere istandsættelser, senest i 1913-1915, hvor nye kirkebænke blev tilføjet. Nyindretningen af kirken har genskabt Tessin’s oprindelige vision og tilføjet tidssvarende løsninger. Kirkerummets arkitektoniske stil er stærk og kan bære disse ændringer uden at miste sine bærende kulturhistoriske kvaliteter. Dermed går de moderne elementer i dialog med den oprindelige arkitektur, og tilfører et nyt lag til verdensarven.  Se en video om kirken: Kulturhistoriker Leifh Stenholm fortæller om den omfattende restaureringen af Fredrikskyrkan

Sted

Karlskrona, Sverige

Bygherre

Svenska Kyrkan

År

2014-2018

Bevaringsstatus

UNESCOs Verdensarvsliste

Type

Restaurering og transformation

Status

Afsluttet

Omfang

110.000.000 SEK

Samarbejde

Eduard Troelsgård Rådgivende Ingeniører A/S, Gade & Mortensen Akustik A/S og Studio Daniel Siim

Relaterede projekter